Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör riksdagsledamoten Jörgen Berglund (M), berätta om riskerna med det nya bygget i Torsboda – och hör PTL-företrädaren Suki Wangs svar angående påståenden att kinesiskt ägda företag kan vara en säkerhetsrisk. Foto: PTL

Riksdagsmannen om kinesiska fabriken i Timrå: ”Innebär risker”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan blev det klart att kinesiska företaget PTL ska bygga en fabrik för att tillverka råvara till batterier norr om Timrå, men det kinesiska ägarskapet är problematiskt enligt vissa bedömare.

– Det innebär risker, säger riksdagsledamoten Jörgen Berglund (M).

Samtidigt har fabrikens påstådda minimala miljöpåverkan nu börjat ifrågasättas.

Kinesiska PTL ska producera grafit till elbilsbatterier i Torsboda. 1 900 arbetstillfällen har utlovats.

Samtidigt bedömer Säpo att Kina är ett av de största säkerhetshoten mohttps://www.st.nu/2023-11-23/kinaoro-far-sakerhetschefen-att-sluta/t Sverige och Torsbodafabriken ifrågasätts ur säkerhetssynpunkt, bland annat av riksdagsledamoten Jörgen Berglund (M), som sitter i försvarsutskottet.

Industrisatsning i Torsboda

– Det finns en lag i Kina där man som bolag eller enskild medborgare är skyldig att rapportera och göra tjänster åt den kinesiska staten. Det är ganska problematiskt, säger han.

Från PTL:s sida avvisar man att företaget skulle vara en säkerhetsrisk.

– Företaget ägs privat, så det är inte en rättvis fråga, säger Suki Wang, etableringschef, PTL.

Flytta fram positionerna

Att kinesiska företag etablerar sig i Sverige skulle kunna vara ett led i en ambition att ha kontroll över framtidsinriktade industrier för att flytta fram landets positioner, menade debattörer som exempelvis Patrik Oksanen i höstas.

Timrås säkerhetsskyddschef valde att sluta i höstas som ST berättat. Hon var kritisk till kommunens sätt att hantera etableringen.

Enligt PTL är det tillgången till vad man kallar grön el från vind och vattenkraft som varit avgörande för valet av platsen. Samtidigt frågar sig närboende hur miljövänlig fabriken egentligen kommer att bli?

”Pysa ut föroreningar”

Förre ordföranden i Timrås kommunstyrelse, socialdemokraten Ewa Lindstrand, ser inte det utsläppsfria system som hon menar utlovats.

– Möjligen i själva produktionen inne, men det måste pysa ut föroreningar någonstans och det kommer det att göra, säger hon.

Att fabriken kommer att släppa ut föroreningar förnekar inte PTL, men svarar:

– Som en internationell batterikomponentsleverantör arbetar vi alltid med en hållbar och miljövänlig lösning, säger Suki Wang, etableringschef inom PTL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet