Inger Händestam är förbundsordförande i SPES och har själv erfarenhet av att närstående begått självmord. Foto: Ylva Holmgren / SVT

Riksförbundet SPES ordnar samtalsträffar för efterlevande

Uppdaterad
Publicerad

Att få samtala med någon som mist en nära i självmord och att få träffa någon som har kunskap i hur man hanterar traumat som följer är svårt. Riksförbundet SPES vill nu ändra på det.

SPES, Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, höll möten i Sundsvall under måndagen.

Bildades 1987

SPES är en anhörigförening för personer som har förlorat någon som har tagit sitt liv. Förbundet har funnits i drygt 30 år och har en rikstäckande verksamhet, förutom i Västernorrland.

 – Personer har försökt tidigare att träffas men inte att träffas på regelbunden basis och då tänkte jag att som förbundsordförande komma hit och hjälpa till, säger Inger Händestam, förbundsordförande i SPES.

Mötesdag

Under dagen och kvällen har Inger Händestam hållit i en föreläsning och kunskapsdag om suicidprevention och efterlevandestöd och behovet av det. Medlemmar i SPES har träffats och samtalat.

 – Vi ser fram emot att få regelbundna träffar till hösten, säger Inger Händestam.

Inger Händestam är själv drabbad av att närstående tagit sitt liv.

”Rädsla behöver bytas mot mod”

 – Jag var runt 20 år när mamma tog sitt liv och det fanns inget stöd då. Jag hade ingen kunskap om att det behövdes. 2006 tog min pappa också sitt liv, 81 år gammal. Han hade behövt stöd och förstå att lösa sin situation som jag tror var åldersdepression, berättar Inger och fortsätter.

 – Rädsla behöver bytas ut till mod. Vi behöver bryta tystnaden så vi kan rädda liv i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.