Rikspolischefen Anders Thornberg besökte Sundsvall under onsdagen. Foto: Anna Beijron/SVT

Rikspolischefen besökte växande IT-brottsavdelning i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Med mindre kontanthantering blir det allt vanligare med bedrägerier över nätet. Polisen behöver hänga med i utvecklingen och satsar därför stort på ett mer samordnat arbete nationellt och internationellt.

Polisen mobiliserar mot IT-brottsligheten, både nationellt och regionalt. Idag besökte därför rikspolischef Anders Thornberg det växande IT-brottscentret i Sundsvall för att träffa personalen, både gammal som ny.

– Det är lite pionjärsanda över det här. Vi har haft den här kunskapen i vår organisation tidigare men nu samlar vi den på ett organiserat sätt. Det är en av styrkorna med ombildningen av polisen, att vi jobbar lika i hela landet.

Internationellt samarbete

Men det stannar inte där. Genom samarbetet inom Europol blir IT-brottsbekämpningen internationell. Målet är inte oväntat att lfälla fler brottslingar för till exempel nätbedrägerier.

– Vi hoppas att fler målsägare och brottsoffer ska få upprättelse och att de som har begått brott ska bli fällda.

Rekryterar civila

Den stora utmaningen är mängden IT-relaterade brott. Därför är det viktigt att säkerställa kompetensen hos de poliser som spanar på nätet och här tar man hjälp av civila krafter när personalen utbildas.

– Vi behöver den polisiära kunskapen för att utreda brott men sedan behöver vi IT-utbildade människor från till exempel försäkringsbolag, banker och andra med spjutspetskunskap. Det blandat med polisiär grundkunskap krävs för att lyckas i kampen mot brottsligheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.