Risk för stökigare båtliv

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det blivit lugnare på sjön med färre berusade båtförare. Men den trenden riskerar att brytas om Kustbevakningen på grund av neddragningar inte längre kan genomföra kontroller, menar myndigheten.

Midsommarhelgen var tidigare riktig festhelg till sjös. Men 2010 ändrades reglerna, båtföraren nu får inte ha mer än 0,2 promille alkohol i blodet och Kustbevakningen och polisen fick befogenhet att utföra slumpmässiga nykterhetskontroller. Sedan dess har det blivit lugnare.

– Vi har fått mycket mindre sjöfylleri och framför allt mycket mindre olyckor, säger Göran Gruden, Kustbevakningen.

Kustbevakningen i Västernorrland

Riskerar böter

Under midsommarhelgen kommer Kustbevakningen även att utföra hastighetskontroller. Och den som kör för fort riskerar böter.

– Det motsvara bil ungefär, allt ifrån 1 200 till 3 500 kronor. Och kommer man över det blir det dagsböter, säger Göran Gruden.

I början av juni varslades 17 kustbevakare i Västernorrland om uppsägning. Om så många sägs upp riskerar bland annat nykterhetskontrollerna att minska.

– Det kommer att kunna vara större risk att vi halkar tillbaka till ett ökat fel beteende till sjös med minskad styrka, säger Göran Gruden.

Det här är bara ett av Kustbevakningens olika uppdrag som riskerar att drabbas, menar Göran Gruden. 

– Vi är ju en miljöskyddsmyndighet. Så vid alla större oljeutsläpp ska vi kunna gå ut och göra en insats. Vi har vissa tidskrav som vi måste fylla och det kommer vi att få jättesvårt att hålla, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kustbevakningen i Västernorrland

Mer i ämnet