”Robotar är snabbare än människor”

Uppdaterad
Publicerad

Inom ett par veckor räknar Mittmedia med att publicera de första robottexterna – artiklar som skapats av dataprogram.

Mittmedia blir första dagstidningskoncern i Sverige att publicera artiklar som tagits fram av artificiellt intelligenta dataprogram. De första texterna kommer att dyka upp i Örnsköldsviks Allehanda, Tidningen Ångermanland och Sundsvalls tidning, redan om ett par veckor.

– I vårt fall har vi valt väder, som vårt första test. Vi får en text där det står hur dagens väder blir för alla kommuner i Västernorrland, säger Robin Govik, affärsutvecklare på Mittmedia.

Robotar snabbare

Enligt Govik väljer koncernen att satsa på robotjournalistik, eller autogenererade texter, för att snabbare kunna nå ut med information online.

– Det är viktigt att vara snabb när man är digital. Och robotar är snabbare än människor när det gäller att följa en sådan sak som till exempel vädervarningar. Vi kan inte slå en robot där.

– Om Trafikverket utfärdat en varning för en trafikolycka på E4, då kommer en robot att vara snabbare än en människa även där.

Är det här också ett sätt att spara pengar?

– Nej, om man gör det här för att spara pengar – då gör man det av fel anledning. Jag är ganska övertygad om att man gör det här för att det blir en bättre digital upplevelse för våra läsare, säger Robin Govik.

Hur kommer läsarna att märka skillnaden?

– Förhoppningsvis inte alls. Men här är utmaningen: att få en varierad text och att få tonen rätt. Det här handlar om programmering. I början kan det nog bli några inkörningsproblem.

Sporten kan bli nästa område

Robotgenererad journalistik finns redan på bred front i USA – framför allt inom sportjournalistiken. Och Govik är inte främmande för autogenererade sporttexter på Mittmedias webbsidor i framtiden.

– Matcher i division 7 är inget vi bevakar i dag, men med robotjournalistik och bidrag från våra läsare, så tror jag att man kan skapa en spännande plattform.

Är robotjournalistiken kontroversiell?

– Nej, alla jobb som kan ersättas av robotar ska ersättas. Det finns inget egenvärde i att en människa ska göra allt. Men det finns otroligt mycket som inte går att ersätta av robotar. Vi har våra analyser och fördjupande reportage – det är det vi ska koncentrera oss på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer