Anna Proos (M) och Thomas Näsholm (S) kommer att samarbeta under den kommande mandatperioden. Foto: Ylva Holmgren, SVT

Röda Ådalen får blå nyans

Uppdaterad
Publicerad

I fredags beslutade Socialdemokraterna och Moderaterna i Kramfors att påbörja ett blocköverskridande samarbete kommande mandatperiod. I det en gång så röda Ådalen börjar en ny ton anas.

Det helröda styret av Kramfors kommun har en lång historia. De senaste tjugo åren har Socialdemokraterna valt att samarbeta med Vänsterpartiet i regerandet av kommunen.

I senaste valet backade S drygt 10 procentenheter, men Vänstern gick fram drygt fyra. Tillsammans hade de kunnat bilda en majoritet och fortsatt den tjugoåriga traditionen. 

Val 2018 Kramfors

Men istället valde Socialdemokraterna att vända sig åt höger och inleda samarbete med Moderaterna. Liberalerna finns också med på ett hörn eftersom de har ett valtekniskt samarbete med Moderaterna.

Vänstern chockad

När det historiska beslutet nådde Vänsterpartiet betecknade gruppledaren Jon Björkman det hela som ”chockartat”.

– Varför är man chockad? Om man kommer till en förhandling och ställer krav och vi har ett annat bud men man vill inte höra budet. Man har det här kravet annars får det vara. För mig är det inte en förhandling, det är något annat, säger Thomas Näsholm (S).

”Vi kom inte fram”

Det krav Näsholm avser är Vänsterpartiets vilja att ta över den arvoderade posten som vice ordförande i kommunstyrelsen. Ett krav som Socialdemokraterna inte gick med på.

– Vi har faktiskt bjudit på väldigt mycket under en lång period men nu tyckte man att vi hade backat, ordentligt och de hade gått fram några procent och då ville man ha bra mycket mer. Men nej, vi kom inte fram, säger Thomas Näsholm (S).

Moderaterna vill påverka

Moderaterna å sin sida backade i valet och är i Kramfors ett mindre parti än Vänstern. Men nu ser man en chans till att påverka vart pengarna ska gå. Även om man då måste regera med ärkefienden.

– Vi känner alla till förutsättningarna med ekonomin och det är den som gör att vi väljer att kliva fram med ett parti som inte är vårat förstahandsval, säger Anna Proos (M)

Inga tokprivatiseringar

Förändringens vindar blåser i röda Ådalen, vad väljarna tycker om den nya nyansen återstår att se

– Vi kommer inte att tokprivatisera det ena eller det andra. Vi kommer inte att göra jättemånga förändringar så kommunmedborgarna i Kramfors kommun kommer att känna igen sig. Det kan jag garantera, säger Thomas.

– Jag tror och hoppas att de flesta förstår varför vi gör det här. Sedan finns de dom som inte kommer att tycka att det här är en bra ide. Men vi har fyra år på oss att bevisa att röda Ådalen kan få en liten blå nyans, säger Anna.

Så har Kramfors styrts

Kramfors har fått sitt namn efter sågverksägaren Johan Christoffer Kramm som 1741 flydde från krigets Finland till Sverige. Här startade han flera sågverk vid Ångermanälvens mynning. Runt ångsågen i Limsta växte ett litet samhälle fram, styrt av Kramms bolag.

1862 infördes kommunalförordningar om kommunal styrelse i stad och på landet. Då bildades Gudmundrå landskommun. Inom denna bildades sedan 1889 municipalsamhället Kramfors, som då fick visst självstyre.

Allmän och lika rösträtt infördes i Sverige i valet 1921. Valstatistiken över landskommuner från den här tiden lämnar en del övrigt att önska men 1938 hade iallafall Socialdemokraterna egen majoritet i Gudmundrå.  

Kramfors stad och dess stadsfullmäktige bildades 1947. Det föregicks av valet 1946, då fick Socialdemokraterna 22 platser av 40 i fullmäktige. Arbetarepartiet kommunisterna fick 13. Under hela Stadsfullmäktiges era, 24 år, hade Socialdemokraterna egen majoritet. 

Kramfors kommun bildades 1971 och fick efter kommunreformen 1974 sin nuvarande storlek. Från valet 1970 och åtta val framåt hade Socialdemokraterna egen majoritet i kommunen.

I valet 1998 gick Vänsterpartiet fram starkt och S backade, sedan dess har partierna haft ett samarbete i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Kramfors

Mer i ämnet