Röntgenläkare missade brutet ben i fot

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har funnit att det brast vid granskning av röntgenbilder på Örnsköldsviks sjukhus. En patient gick med en fraktur i foten i två månader innan det upptäcktes.

Patienten, en kvinna i 40-årsåldern från Sollefteå kommun, var med om en ridolycka oktober 2016 och skadade vänsterfoten. Hon fördes med ambulans till Örnsköldsviks sjukhus där hon röntgades. Någon fraktur hittades inte utan hon skickades hem.

Gjorde ny röntgen

Under ett par månaders tid hade kvinnan svåra smärtor i foten och vände sig flera gånger till vårdcentraler för hjälp. Hon fick remiss till en skiktröntgen och denna visade att det fanns en fraktur i fotens mellanben. Något som vid närmare granskning också syntes vid den första röntgenundersökningen.

Värk ett år efteråt

Patienten anmälde till Ivo såväl missen på sjukhuset i Örnsköldsvik som att svaret från den andra röntgenundersökningen blev liggande på vårdcentralen flera veckor över jul och nyår.

Hon skrev att ännu ett år efter olyckan var foten inte bra utan hon led av värk och försämrad förelseförmåga.

Ivo har nu prövat klagomålen och finner att handläggningen vid vårdcentralen varit adekvat; däremot anser man att det brast vid granskning av röntgenbilder vid länsverksamheten röntgen och klinisk fysiologi.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer