Röntgenläkare missade bruten nacke

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha ramlat i golvet åkte den multisjuke patienten in på akuten med smärtor i nacke och huvud. Skallröntgen gjordes, men läkaren såg inte att nacken var bruten.

Enligt en Lex Maria-anmälan som kom in till inspektionen för vård och omsorg förra veckan var det en röntgenläkare på Sundsvalls sjukhus som missade skallfrakturen på röntgenbilderna.

Den multisjuke äldre patienten sökte sig till akuten efter att ha fallit hemma och fått ont i både nacke och huvud. Patienten undersöktes och det gjordes en datortomografi av hjärna och halsrygg. Enligt röntgenläkarens svar syntes det inte någon fraktur eller felställning på röntgenbilderna.

Opererades

Patienten lades då in på en vårdavdelning och fick smärtlindring och skulle mobiliseras. Fortsatt smärta från nacken gjorde det svårt med mobiliseringen och då beställdes ytterligare en datortomografiundersökning. I samband med den andra undersökningen granskades även de första bilderna. Det visade det sig att redan på de bilderna syntes att en fraktur, som bedömdes som instabil, i halsryggen.

Patienten överfördes akut till regionsjukhuset och opererades nästa dag. Efter operationen hade patienten inga kvarvarande skador eller besvär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer