Nytt äldreboende med smarta IT-lösningar

Uppdaterad
Publicerad

Med pompa och ståt invigde äldreminister Lena Hallengren det nya vård- och omsorgsboendet i Själevad under fredagen. Nu har arbetsnamnet Nybygget ersatts av Rosenbacken.

Sedan hösten 2015 har byggnationerna pågått kring de bägge äldreboendena Prästbordet och Rosenborg i Själevad. Nu står fyravåningsbyggnaden redo med 90 lägenheter på cirka 30 kvadratmeter vardera.

Ny teknik

Rosenbacken är späckad med modern teknik och smarta IT-lösningar. Alla har wifi och boendet är förberett för att kunna använda nattkamera för tillsyn. Digitala lås förhindrar att de boende går in i fel lägenhet. Öppnas en dörr går en signal till personalen. Boendet har också tillgång till nödvatten i händelse av bakterieutbrott i det kommunala ledningssystemet.

Lätt att orientera sig

Boendet har byggts med tillgänglighet och funktionalitet i fokus. Det finns ledstråk, färgmarkeringar, kontrastverkan och ljusinsläpp för att ge överblick samt underlätta orientering och framkomlighet. I sommar ska gångstråk, bärbuskar, vattenspegel och boulebana byggas.

Redan flyttat in

De som haft Rosenborg som hem tidigare har redan flyttat in och gjort sig hemmastadda i de pinfärska lokalerna men den officiella invigningen skedde på fredagseftermiddagen.

Byggkostnaden har beräknats till 183 miljoner och då ingår även rivningen av Rosenborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.