Rovdjur påverkar djurhållning

Uppdaterad
Publicerad

Förekomst av stora rovdjur har stor påverkan på landsbygdsföretagares ekonomi, det framkom i samband med vargsymposiet i Vålådalen.

Det är forskaren Marit Widmark på Lantbruksuniversitetet, SLU som på uppdrag av dåvarande Landsbygdsdepartementet studerat hur lantbruksföretag med djurhållning påverkas av förekomst av stora rovdjur.

– Vi har kommit fram till att det finns betydande merkostnader förknippade med rovdjursangrepp i termer av indirekta kostnader, säger Marit Widmark. 

Vargsymposium 2016

Kristian Olofsson som representerar Fäbodbrukarna och finns på plats vid vargsymposiet i Vålådalen håller med.

– Det är en grundläggande faktor för vår verksamhet och det är värdefullt att vi får den här belysningen och att kostnadsfaktorerna börjar beskrivas, säger han.

Indirekta kostnader

Marit Widman pekar på det faktum att man i samband med rovdjursangrepp inte bara behöver ersätta kostnaden för dödade djur utan också till exempel för arbete med att ta in djur under nätterna, att söka efter bortsprungna djur eller att reparera stängsel som kan ha skadats i samband med angrepp. I dagsläget är det inte sökert att man får ersättning för den här typen av indirekta kostnader.

Rovdjur påverkar reproduktion

Studien visar också att rovdjurens närvaro påverkar djurens reproduktion.

– De fårbönder som verkar i områden med hög rovdjurstäthet har lägre reproduktivitet i sina fårbesättningar än i områden med lägre rovdjurstäthet, förklarar Marit Wikman och konstaterar att det handlar om så mycket som 25 procent.

– Det är inte acceptabelt, vi måste hitta sätt att hantera det här, säger Kristian Olofsson som själv drabbats av rovdjursangrepp på sin fäbod i Dalarna.

Stressas av rovdjur

Stress på grund av rovdjurens närvaro kan vara en faktor som påverkar tamdjuren. Margareta Kristoffersson som har sin fäbodverksamhet i rovdjurstäta områden vid Sånfjället i Jämtland känner igen fenomenet.

– Det värsta är när det smakar ont om mjölken, du kanske inte ens får en kalv att dricka upp den när den är som värst, säger hon och förklarar att det uppstår när korna blir stressade, till exempel av rovdjur.

Marit Wikman föreslår en modifiering av rovdjursersättningen så att även de indirekta kostnaderna ersätts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargsymposium 2016

Mer i ämnet