Många hade bokat in sig för att göra det nya snabbtest som kan visa förekomsten av antikroppar, alltså ett försvar mot fruktade covid-19. Pernilla Isaksson misstänker att hon varit smittad – nu vill hon veta om hon har utvecklat antikroppar Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Rusning i Sundsvall till nytt test för antikroppar

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fullbokat direkt när Apoteket på tisdagen öppnade mottagning för test av antikroppar, ett test för att se om kroppen utvecklat ett försvar mot covid-19. Men går det här snabbtestet att lita på? Nej, menar Mats Brännström, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

Trycket från allmänheten var stort när Apoteket idag hade premiär i Birsta i Sundsvall för ett snabbtest för att upptäcka antikroppar:

– Vi har haft fullt upp med kunder var tionde minut, ända sedan vi öppnade, säger Monica Sjölund, provtagande sjuksköterska.

Fullbokat

– Det är fullbokat ända tills vi stänger, säger hon.

Är folk som kommer hit oroliga?

– Nja, snarare är det många som tror att de har antikroppar, och nu vill de ha det bevisat, säger Monica Sjölund.

Var sjuk tidigare – nu vill hon veta

Pernilla Isaksson var en av kunderna som ville testa sig idag:

– För ett par månader sedan var vi sjuka i familjen, så man ju misstänka att det var det. Nu vill jag veta om jag har antikroppar, säger hon.

”Säkert till 99 procent”

Frågan är ju förstås om det här nya snabbtestet går att lita på.

– Testet är validerat av FHM, och man säger att det är säkert till 99 procent, säger Monica Sjölund.

Enligt Margareta Seimersson, regionchef på Apoteket skickas alla testsvar till Folkhälsomyndigheten.

– Det görs för att det ska gå att analysera vidare, säger hon.

Först ut är alltså Apoteket i Birsta, men inom kort kommer det gå att göra tester i centrala Sundsvall. Enligt regionchefen kan även Örnsköldsvik bli aktuellt.

Smittskyddsexpert skeptisk

Men Mats Brännström, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen, har sina tvivel.

Mats Brännström, vikarierande smittskyddläkare i regionen. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

  – Vi följer Folkhälsomyndighetens råd när det gäller det här, och såvitt vi förstår är testerna användbara på gruppnivå, men inte för den enskilde individen, säger han.

Han anser att man inte kan dra några säkra slutsatser av resultatet för individer.

– Testar man en större grupp, till exempel en arbetsplats,  kan man få en bild av hur utbrett det har varit, menar Brännström.

Varken det eller priset avskräcker besökarna på apoteket idag.

Litar du på testet, det kostar ju dessutom nära 700 kronor?

– Ja, jag tycker ändå att det är värt det, säger Pernilla Isaksson.

Liten smitt-ordlista

Antikroppar:  Protein som bildas av kroppens immunsystem med syfte att binda till och på så sätt verka hämmande på främmande ämnen, i detta fall viruset SARS-CoV-2

Immunitet : Genomgången infektion som resulterar i att individen är helt eller delvis skyddad mot sjukdom vid exponering för viruset som orsakar covid-19

Laboratoriebaserade plattformstester:  tester som görs i laboratorier. Analystid; timmar.

Snabbtester: Patientnära testning. Analystid: mer än 15 min

SARS-CoV-2: Viruset som orsakar sjukdomen Covid-19.

Corona; grupp av virus,  de flesta finns hos olika djurarter.  Idag känner man till 7 coronavirus som kan överföra smitta till människor.  Av dessa är det SARS- och MERS-varianterna ger upphov till allvarligare sjukdomar.

SARS: Svår Akut Respiratorisk Sjukdom . Spreds över världen mellan 2002 och 2003.

MERS:  Middle East Respiratory Syndrome, en smitta som förekommer huvudsakligen i Saudiarabien där drygt 80 procent av fallen registrerats.  Upptäcktes 2012 och skapar – liksom SARS – en sjukdom med luftvägsinfektion som kan utvecklas till livshotande andningssvikt. Har spritts till andra länder på den arabiska halvön.

Även i Sydkorea har fall rapporterats.

KÄLLA: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.