S och V i förhandlingar i Ö-vik

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna tappade för första gången på 32 år den egna majoriteten i Örnsköldsviks kommun – nu söker man samarbete med Vänsterpartiet.

Socialdemokraterna gjode sitt sämsta val någonsin i Örnsköldsviks kommun och måste nu samarbeta för att få majoritet.

– Även om vi har tappat den egna majoriteten så har fått drygt 45 procent av rösterna i Örnsköldsvik – den politik som vi står för är ändå den som en stor andel av Ö-viks befolkning vill se, säger kommunalråd Glenn Nordlund (S).

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

 Tre mandat fattas till majoritet – lika många som Vänsterpartiet kommer att få i kommunfullmäktige.

– Vi har kontaktat vänstern för att inleda ett samarbete, konstaterar Glenn Nordlund.

Parterna ska träffas nästa vecka – men hur samarbetet kan komma att se ut vill Nordlund inte svara på.

– Den diskussionen för vi inte här i media, utan den tar vi tillsammans.

Han medger att det är en ovan situation, att behöva förhandla med ett annat parti.

– Något annat kan man inte säga – men det känns spännande, säger Glenn Nordlund, som tar över som kommunstyrelsen ordförande efter Elvy Söderström.

Göran Wålstedt, gruppledare för Vänsterpartiet i Örnsköldsvik, konstaterar att partiet vill ha inflytande – men vill inte gå in på detaljer.

– Vi har ju inte suttit i förhandlingar ännu, men vi har våra hjärtefrågor som vi driver och vill driva ännu hårdare. Det är ju framför allt satsningar på skolan, gratis kollektivtrafik och att testa på sex timmars arbetsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet