”For You” med Mariette var en av vinnarna under Melodifestivalen i Örnsköldsvik. För kommunen kostade arrangemanget en dryg miljon men näringslivet gjorde goda affärer under mellodagarna – upp till 25 miljoner enligt en beräkning. Foto: TT

Så mycket var Melodifestivalen värd för Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan invaderades Örnsköldsvik av Melodifestivalen. Drygt en miljon kronor kostade kalaset för kommunen men enligt beräkningar gav evenemanget mångdubbelt mer tillbaka.

Lasse Söderlind, kommunens evenemangsansvarige och i hög grad en bidragande orsak till att Örnsköldsvik varit värdstad fyra gånger, har räknat på det ekonomiska för Melodifestivalen. Genom att mata in en mängd parametrar i verktyget Event Impact Calculator (EIC), som Riksidrottssförbundet varit med och utvecklat, får man fram ett ekonomiskt resultat. Vissa parametrar är uppskattade, exempelvis hur många turister  som övernattar på hotell, andra är faktiska, som kommunens invånarantal.

Stort mediavärde

Enligt en sammanställning daterad 28 februari skulle Melodifestivalens deltävling i Örnsköldsvik generera drygt 25 miljoner kronor. Uppmärksamheten i media värderas till 10 miljoner. 

Söderlind tycker att man får prognosen för vad den är, en prognos baserad delvis på uppskattningar, men är övertygad om att ett evenemang av Melodifestivalens storlek är gynnsam för stadens näringsliv.

EIC kan också visa ett evenemangs miljöbelastning och enligt beräkningarna innebar mellot att 925 ton koldioxid släpptes ut, motsvarande 617 svenskars årsförbrukning.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer