Foto: TT

Så undviker du bostadsinbrott – polisen tipsar

Publicerad

Polisen har fått in flera anmälningar om inbrott på olika håll i region Nord den senaste tiden. Därför går myndigheten nu ut och tipsar om ett antal brottsförebyggande åtgärder som man själv kan vidta för att undvika att inbrott sker.

Ett av de mest effektiva sätten att förebygga att man inte råkar ut för inbrott är att se till så att grannar i området där man bor samverkar och ser till varandras hus när någon är bortrest. Även att arrangera saker så att det ser ut som om någon är hemma även när man inte är det kan ha en viss förebyggande effekt.

Polisen säger också att det är grannar som ofta lägger grunden för att polisen ska kunna klara upp de bostadsinbrott som ändå sker, bland annat genom att ge beskrivningar av det man sett.

Ytterligare tips är att se till att lampor tänds i bostaden vid olika tillfällen när det börjar skymma, samt att man ser till så att någon tar hand om posten när man inte är hemma.

Några konkreta tips

  • Samverkan mellan grannar – det vill säga prata med dina grannar om när du avser att resa bort och samarbeta med ökad tillsyn i boendeområden.
  • Var vaksam på obekanta fordon eller personer som i närområdet. Gärningsmännen kommer oftast gående den sista biten till brottsplatsen.
  • Ett fordons registreringsnummer kan vara helt avgörande för polisen. Försök därför alltid att notera det och inkludera denna uppgift när du tipsar polisen.
  • Anmäl gärna din iakttagelse till polisen via tipsformuläret på polisen.se*. Eller ring 114 14. Vid pågående brott, ring alltid 112.
  • Fotografera gärna misstänkta personer, fordon eller föremål. Du kan sedan skicka bilderna till polisen, bland annat genom tipsformuläret.

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.