Så uppstår sjösprång

Uppdaterad
Publicerad

Variationer i havets vattenstånd brukar kallas sjösprång. Ett spektakulärt fenomen.

Fenomenet inträffar vid bland annat Östersjö- och Nordsjökusterna. Nivåerna kan stiga 1 meter eller mer under perioder på endast 5-60 minuter och vara mycket spektakulära.

Läs också: Björns golv stiger med vattennivån

Den sannolika förklaringen till sjösprång är att en hastig förändring i lufttrycket, med tillhörande kraftig vind, genererar en vågrörelse som växer till stor amplitud genom resonans om lufttryckssprångets förflyttningshastighet ligger nära den fria vågens hastighet.

En förutsättning för fenomenet är att djupet i området är jämnt och måttligt (några tiotal meter) och bottenprofilen jämn.

I Ystads hamn inträffade ett extremt sjösprång 11-12 juli 1959. Perioden för svängningarna (tiden mellan två hög- eller lågvatten) var cirka 10 minuter och största skillnaden mellan hög- och lågvatten var 132 cm.

Källa: SMHI, Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.