Utsikt över Backsjö under etapp tre och fyra. Foto: Jennie Johansson/SVT

Se bilderna från O-ringen i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

O-ringen i Örnsköldsvik har gått i mål. Totalt har 18 000 personer deltagit i de olika etapperna under veckan. Och betyget från de tävlande är gott.

– Vi hör av deltagarna att de är otroligt nöjda och flera vittnar om att det är de bästa O-ringentävlingarna som genomförts, säger Jan Näslund, marknadschef O-ringen.

Nu är det färdigsprunget för orienterarna i O-ringen. Veckan i Örnsköldsvik har bjudit på ett väder utöver det vanliga, med tillhörande eldningsförbud. Men en dispens i eldningsförbudet gjorde att de campande gästerna ändå hade möjlighet att använda stormkök på anvisade platser.

Under etapp tre och fyra orienterades det Backsjö. Foto: Tom-William Lindström
Inför sista etappen flyttades tävlingen in i centrala Örnsköldsvik och var på Skyttis. Foto: Tom-William Lindström

Fungerat bra

Enligt Jan Näslund har det fungerat bra med det mesta. Busstransporterna har gått som de skulle och logistiken runt arenorna har fungerat. Tekniken har också varit stabil. Några toaletter på en av campingarna strulade men det kunde åtgärdas.

Antalet skador har varit som ett genomsnittligt O-ringen säger Jan Näslund, kanske till och med något mindre än man väntat sig.

– Delvis har det att göra med det fina vädret, första dagen när det var lite regn hade vi lite fler skador i skogen. Inga allvarligare skador, och det känns väldigt skönt, det har varit en del benbrott, ledbandsbekymmer och problem med något hjärta, säger Jan Näslund.

Bussarna till och från etapperna har fungerat bra. Foto: Jennie Johansson/SVT
Mountainbikeorientering på Skyttis. Drygt 400 tävlande deltog i varje etapp berättade banläggaren Sara Forsgren. Foto: Jennie Johansson/SVT

Tuffa banor

Vad tar då de besökande orienterararna med sig från veckan, när skavsår och rispade ben är hemma igen.

– Det var tuffa banor, vi är inte vana den här terrängen, men det är otroligt fin natur här, tyckte Leif Björkman från Borås som tävlar i H70 kort.

– De har absolut lyckats med arrangemanget, Borås anordnade O-ringen 2015 så vi vet hur mycket jobb det är, säger Leif Björkman.

På etapp ett och två fick de tävlande leta sig fram i Domsjö. Foto: Tom-William Lindström
Målgång under etapp tre i Backsjö. Tryckande värme och strålande sol var en utmaning för de tävlande. Foto: Jennie Johansson/SVT

Faktum är att alla som SVT pratat med är positiva och det verkar som att naturen och banorna är det som alla återkommer till, och så värmen förstås. Bra betyg fick man även från den rutinerade eliten.

– Olav Lundanes, världens bäste orienterare, gav betyget att det var den bästa tävling han någonsin sprungit, säger Jan Näslund marknadschef O-ringen.

Totalsegrare blev Simone Niggli i D21 och Magne Daehli i H21. Hanna Hugosson från Sundsvalls OK vann D20 elit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.