Foto: Adam Ihse TT

Stölder av sadlar och ridutrustning för kvarts miljon

Uppdaterad
Publicerad

Rid- och travutrustning för flera hundra tusen kronor har stulits i Västernorrland, Jämtland och Västerbotten i år. Av de tre länen är Västernorrland hårdast drabbat.

En våg av främst sadelstölder har drabbat landet. Från januari fram till september/oktober i år har 397 sadlar stulits i landet till ett värde av minst fem miljoner kronor. I region nord har ett 20-tal sadlar stulits under året, varav nio i Västernorrland.

– En del sadlar kan kosta uppåt 20 000 kronor. De kan vara handgjorda och det blir snabbt stora värden, säger poliskommissarie Leif Hemmingson.

Stora värden

Polisen uppskattar värdet av det stulna godset i Västernorrland, Västerbotten och Jämtlands län till cirka en kvarts miljon.

– Det här är ingen ny företeelse. Ridstalllar är inte befriade från det här. Men det är viktigt att anmäla, säger Leif Hemmingson på polisregion Nord.

Inte bara sadlar som stjäls

Tjuvarna tycks ha koncentrerat sig på exklusiva sadlar men även hjälmar, hästtäcken, träns och selar har stulits.

– Man tar inte bara sadeln. Det är ridutrustning överhuvudtaget som är attraktivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.