Hör Trafikverket förklara varför en släckt belysning är bättre än en tänd. Foto: Hasse Holmberg/TT

Säkrare trafik när vägbelysningen släcks

Publicerad

Den vägbelysning som sattes upp på 70-talet är ett större hot mot trafiksäkerheten än om det är helt mörkt. Därför menar Trafikverket att väg 953 mellan Forsmo och Östergranvåg blir säkrare när lamporna monteras ner. I klippet utvecklar Trafikverket sitt resonemang.

”De oskyddade trafikanterna kommer att gå en säkrare miljö i då vägen som helhet kommer att bli bättre och säkrare även om delar av sträckan inte kommer att belysas”, så skriver Jimmy Dahlbom, Trafikverkets projektledare för vägbygget i Sollefteå i ett mail till SVT Nyheter.

Det är svårt att förstå hur vägen kan bli säkrare för oskyddade barnen som ska gå till skolbussen och ungdomarna som cyklar till sporthallen på en mörklagd väg än med den vägbelysning som finns idag.

Experten förklarar

Joakim Frank är tekniker vid Trafikverket med ansvar för standardisering och regelverk kring belysningsanläggningar. I klippet ovan förklarar han hur det hänger ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.