Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sällsynt fjäril får hjälp att överleva Foto: Håkan Sundin

Sällsynt fjäril får hjälp att överleva i Sundsvall och Timrå

Uppdaterad
Publicerad

Den rödlistade och starkt hotade mnemosynefjärilen finns numera bara kvar i tre områden i landet och för att ge arten chans att överleva i ett av de sista områdena i närheten av Sundsvall försöker man nu återskapa fjärilens favoritmiljöer.

På Alnö i Sundsvalls kommun och i Söråker, Timrå kommun finns några av av de platser i landet där mnemosynefjärilen fortfarande finns kvar.

Under försommaren är det möjligt att få syn på den stora vita fjärilen som har svarta fläckar på vingarna och flyger på ett karakteristiskt sätt.

Men arten är starkt hotad och på Alnö genomför man nu ett projekt för att ge mnemosynefjärilen större möjligheter att överleva.

– Här har vi tagit bort en massa granar, berättar Annika Carlsson på länsstyrelsen i Västernorrland.

Kräsna larver

Mnemosynefjärilens larver äter bara växten smånunneört, en art som försvinner när granskogen tar över de gamla betesmarkerna. Men restaureringen av fjärilens miljöer verkar ge resultat.

– Det var en nedåtgående tendens ganska länge på Alnö men nu i år har det varit fler som flugit, konstaterar fjärilsentusiasten Håkan Sundin.

”Väldigt sällsynt”

Annika Carlsson tycker att det är viktigt att arten bevaras.

– Den är väldigt sällsynt och finns på tre platser i landet, Blekinge, Uppland och här i Västernorrland. Så vi har ett stort ansvar för att bibehålla de här markerna, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.