Foto: SVT

Samarbete halverar sjukpenningtalet i Timrå

Uppdaterad
Publicerad

På ett och ett halvt år har Timrå kommun halverat sjukpenningtalet. Receptet är samarbetet mellan en av kommunens vårdcentraler och Försäkringskassan.

Sedan september 2018 och fram till december 2019 sjönk sjukpenningtalet i Timrå kommun med 43 procent. Försäkringskassan har haft en medarbetare på plats på vårdcentralen en gång i veckan.

 – Vi har sett att vi måste träffas mer. Vi behöver se varandra och få ansikten på varandra, säger Lena Flodin som jobbar som samverkansansvarig på försäkringskassan i Sundsvall.

Förståelse

Två medarbetare från försäkringskassan har växelvis funnits på plats en gång i veckan. De har bokat in avstämningsmöten med den försäkrade där vårdcentralens läkare och rehabkoordinator träffat medarbetaren från försäkringskassan. Även den försäkrades arbetsgivare har bjudits in.

– Vi har ju sett att det gått bra. Antalet sjukskrivningar har gått ned och antalet som inte har en heltidssjukskrivning utan de har en deltidssjukskrivning har ökat.

Samordningsförbundet

Samordningsförbundet i Timrå/Härnösand arbetar med finansiell samordning av projekt inom rehabiliteringsområdet. Projektet i Timrå som avslutades i december bidrog till att sjukpenningtalet sjönk från 15,9  till 9,0

Samordningsförbundens uppgift är i första hand att verka för att medborgare ska få stöd och rehabilitering som ger dem möjlighet att försörja sig själva. På individnivå verkar samordningsförbundet genom att finansiera insatser som bedrivs av de samverkande parterna. Insatserna syftar ofta till att samlokalisera, utveckla gemensamma metoder och individanpassa insatser så att man når en ökad effektivitet. Samordningsförbunden stödjer också aktivt aktiviteter som syftar till att få samarbetet mellan parterna att fungera mer effektivt.

Västernorrland var bland de första att bilda samordningsförbund. I december 2004 bildades förbunden i Kramfors, Sundsvall och Örnsköldsvik. Ånges samordningsförbund är det senaste bildade förbundet i länet och startade i april 2016. Detta innebär att alla sju kommuner i Västernorrland har ett eget samordningsförbund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.