• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Samma varg i Bergeforsen som längre norrut

Uppdaterad
Publicerad

Det är med allra största sannolikhet samma varg som orsakat problem för renskötseln i området kring Stora Laxsjön som också rört sig nära Bergeforsens samhälle. Det visar DNA-analyser av vargspillning.

Vargen som har ett beslut om skyddsjakt hängande över sig kommer från Kerto-reviret i Värmland och har även spårats i Rendalens kommun i Norge. DNA-analyser från spillning visar att det med största sannolikhet är samma djur, en ung hane, som slog en älg i närheten av Bergeforsen för några veckor sedan och som orsakat problem för renskötseln i området vid stora Laxsjön, väster om Viksjö.

– DNA visar att spillningen kommer från samma kull och det är osannolikt att två vargar ur samma kull i Värmland skulle befinna sig i det här området samtidigt, menar Lars Wiklund på länsstyrelsen i Västernorrland.

Korsat Indalsälven

Skyddsjakten som beslutades efter att vargen dödat och stört renar i området vid Stora Laxsjön sträcker sig fram till februari månads slut men den senaste tiden har vargen inte varit bland renarna, de observationer som finns tyder på att den under en period rört sig söderut. Vargen har bland annat korsat Indalsälven vid Indal åtminstone vid ett tillfälle. Den senaste observationen av spår kommer från Graninge Bruk den 26 februari. Samtidigt har spårningsförhållandena varit svårartade och det är därför svårt att veta var vargen varit.

– Det här är den sämsta vintern ur spårningssynpunkt som jag varit med om, konstaterar Lars Wiklund.

Flyttar renarna

Den sameby som varit mest utsatt för vargangrepp har nu beslutat att samla ihop och flytta ett stort antal renar från det aktuella området i Västernorrland till betesmarker vid Strömsund i Jämtland, enligt Lars Wiklund. Ett arbete som redan har inletts.

Med tanke på de senaste dagarnas snöfall hoppas länsstyrelsens personal på bättre spårningsförhållanden och att man snart kan få en bild av var vargen håller tilll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.