Maria Hamberg, författare från Ullånger, skrev om brokatastrofen i samlingen ”Berättelser från Ådalen”. Foto: Västernorrlands Museum/Pierre Ragnehag, SVT

”Sandöbron ett monument över katastrofen”

Uppdaterad
Publicerad

31:a augusti 1939 klockan 16.40 på eftermiddagen – 18 människor miste livet och många flerskadades när gjutformen till bygget av Sandöbron rasade ner i Ångermanälven. Författaren Maria Hamberg har skrivit om katastrofen i ”Berättelser från Ådalen”.

Samlingen av berättelser kom ut förra hösten. Maria Hamberg kom att skriva om katastrofen, Sveriges värsta arbetsplatsolycka, sett ur två yngre bröders perspektiv.

Berättelserna har alltid funnits

Maria Hamberg bor i dag i Ullånger och är född och uppvuxen i Docksta. Berättelserna om raset har alltid funnits i bygderna,  säger hon. Men det var först när hon började sina efterforskningar inför boken som omfattningen stod klar för henne:

– Jag läste tidningsklipp och liknande, och det var mycket mycket mer än jag någonsin kände till trots att jag är uppvuxen i området, säger hon.

Bron ett monument över katastrofen

Vad har du fått för reaktioner på den här berättelsen?

– Den kanske har gjort att människor som läst den kommit närmare händelsen, att man förstår vilken enorm katastrof det var, säger Maria Hamberg.

– På något sätt är det så att brospannet som står där idag står som ett monument över det som hände.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.