Håkan Edlund, professor i fysikalisk kemi på Mittuniversitetet. Foto: Barbro Sellin, SVT

Såpbubblor ska rena vatten från tungmetaller

Uppdaterad
Publicerad

På Mittuniversitetet i Sundsvall har man forskat fram en metod där man kan använda såpbubblor för att rena tungmetaller från vatten.

Det är svårt att fånga tungmetaller. Den enda metoden som fungerar i vatten med mycket låga halter av tungmetaller, är den som utvecklats på Mittuniversitetet. Forskningen har pågått i tio års tid.

– Vi har utvecklat ett ämne som fångar tungmetallerna och ansluter till såpbubblorna. Med såpbubblorna så tar vi bort alla tungmetaller i vattnet. Vi skapar ett skum och då kommer vårt ämne att fånga tungmetallerna, berättar Håkan Edlund, professor i fysikalisk kemi på Mittuniversitetet.

Rening av miljöskadliga ämnen

Ämnet som fångar tungmetallen är dyrt att tillverka men går att återanvända.

– Man kan lägga på en liten elektrisk spänning och då släpper det ifrån sig tungmetallen. Ämnet blir igen en såpbubbla och vi kan använda det i nästa process, förklarar Håkan Edlund.

Ämnet är så specifikt så att det kan plocka en tungmetall i taget, såsom krom, nickel eller koppar.

Nu vill universitetet jobba i en större skala och tillverka upp till 50 kilo per gång av det unika ämnet. Därför har man ansökt om pengar från den regionala EU-fonden.

Vill kunna släppa processvatten i älven

I framtiden ser Håkan Edlund en möjlighet att rena vatten från giftiga tungmetaller så att det inte behöver transporteras till en förvaringsplats.

– Vi har jobbat med ett företag som ville släppa ut sitt processvatten i Ångermanälven. Ett annat projekt som vi har tittat på är biltvättar. De vill kunna skicka ut sitt tvättvatten direkt ut i det vanliga avloppsnätet. I dag så måste de samla upp det, slamtömma och köra det på deponi, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.