SCA arrangerar lyxig bjudjakt i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

SCA arrangerar inte bara representationsjakt på hemmaplan, idag avslöjar Svenska Dagbladet att företaget också bjudit kunder på lyxig vildsvinsjakt i Tyskland och på SCA i Sundsvall bekräftar man uppgifterna kring jakterna som kostat miljonbelopp.

Det var SCA-direktörernas jaktresor till lyxiga fjällgården Henvålen i Härjedalen som drog igång debatten kring företagets vidlyftiga representationskultur med privatflygplan och helikoptertransporter som en självklar del av upplägget. SCA har försvarat sig med att representationsjakt är naturligt för en av Sveriges största markägare men nu visar det sig att företaget även arrangerat vildsvinsjakt på slottet Löwenstein i Tyskland som representation.

– För en tysk gäst är det en större operation att ta sig från Tyskland till norra Sverige, deltaga i en jakt här och sen fara hem igen, medan det är lite enklare att deltaga i ett jaktarrangemang som ligger mera på hemmaplan, säger Björn Lyngfelt, informationschef på SCA Forest Products.

Jakterna har tidigare arrangerats av ett av SCA delägt bolag men sedan 2012 skett i SCA Forests regi. Enligt Björn Lyngfeldt kostar representationen, som består av en dags jakt och två övernattningar, 23 tusen kronor per gäst och med tanke på att det rör sig om dryga 20-talet gäster per år så har vildsvinsjakten kostat miljonbelopp bara under de tre år som SCA Forest varit arrangör.

– Vi har bedömt att det här har varit en rimlig kostnad för att ta hand om viktiga och betydande kunder, säger Björn Lyngfelt som förnekar att SCA:s flygplan använts i samband med resorna till Tyskland de senaste åren.

SCA-topparnas lyxiga jaktresor till Henvålen i Härjedalen utreds av Riksenheten mot korruption, frågan är nu om SCA kommer att fortsätta med vildsvinsjakten på slottet Löwenstein?

– Vi har gjort och gör bedömningen att det här varit rimligt och inom de gränser som finns när det gäller att bjuda viktiga kunder. Skulle slutsatsen vara att det här inte är inom de gränserna då ska vi inte hålla på med det, konstaterar Björn Lyngfelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.