Foto: Montage, TT

SCA drar sig ur – vindkraften blir norsk

Uppdaterad
Publicerad

Samarbetet mellan SCA och Statkraft innebar startskottet för den storskaliga vindkraften i Västernorrland. Nu drar sig SCA ur samarbetet och överlåter sin andel i 186 vindkraftverk till norska staten via Statkraft.

Sedan samarbetet inleddes 2007 har SCA och Statkraft byggt fyra vindkraftparker med 186 vindkraftverk i gränstrakterna mellan Västernorrland och Jämtland.

Norge tar över

Idag drivs kraftverken från en driftscentral i Sollefteå. Ytterligare vindkraftparker kan komma att byggas i framtiden men då blir det uteslutande en norsk affär. Statkraft ägs av norska staten som nu får kontroll över hela det bolag, SSVAB, som SCA och Statkraft tidigare ägt gemensamt.

Säljer mot arrende

Som betalning för sin 40-procentiga ägarandel i SSVAB kommer SCA inte att få några pengar. Däremot kommer bolaget att få arrende för den mark där vindkraftverken idag står placerade. De står på SCA-mark.

– När vi inledde samarbetet 2007 var vi pionjärer när det gäller storskalig utbyggnad av vindkraft på skogsmark i Norrland, säger Milan Kolar, vindkraftschef i SCA. Det var värdefullt med ett nära samarbete mellan ett kraftföretag och en stor markägare. Nu är vindparkerna byggda och då är det naturligt att vi lämnar vår projektorganisation och går över i mer långsiktiga roller.

Nöjda med uppgörelsen

De båda parterna säger i ett gemensamt pressmeddelande att de är nöjda med uppgörelsen. Däremot är det oklart varför SCA i sin långsiktiga strategi väljer att göra sig av med ägandet i den vindkraft som man varit med om att bygga upp. När vindkraftprojektet lanserades 2007 uppgav SCA dessutom att man ville ha tillgång till egen elkraft. Dåvarande SCA-chefen Kenneth Eriksson sa då att det var strategiskt viktigt med egen energiproduktion. Då hade SCA dessutom ett tioårskontrakt med Statkraft om leverans av elkraft till Ortviken som går ut i år.

Sedan dess har mycket hänt. Elpriserna har gått ner. Ortviken har bantats och SCA kommer nu med beskedet att egen vindkraft inte längre är lika viktigt.

Inte slutfört

De 186 vindkraftverken som SCA gemensamt byggt med Statkraft producerar 1,6 TWh vilket motsvarar en tiondel av den svenska vindkraftproduktionen. Nu blir det en norsk angelägenhet.

Den gemensamma vindkraftutbyggnaden som SCA och Statkraft skissade på 2007 är inte helt slutförd men nu blir fortsättningen främst en angelägenhet för norska Statkraft. SSVAB vill bygga mer vindkraft i området mellan Sollefteå, Strömsunds och Ragunda kommuner. Ytterligare fyra parker ligger på ritbordet men har försenats sedan SSVAB begärt tillstånd att få bygga betydligt större vindkrafttorn än tidigare. Torn på 150 meter ska bli 220 meter om SSVAB får sin vilja fram.

Fler parker på gång

Stamåsen har redan fått klartecken. För Björkvattnet, Bodhögarna och Ögonfägnaden etapp 2 väntas besked från miljöprövningsmyndigheterna under våren.

Enligt Statkraft har man redan kommit överens med SCA om arrendet för de eventuellt nya parkerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SCA

Mer i ämnet