Foto: Rolf Lunneborg

SCA miljardsatsar i Östrand

Uppdaterad
Publicerad

SCA fördubblar kapaciteten för massaproduktionen vid Östrandsfabriken i Timrå och investerar 7,8 miljarder under en treårsperiod.

– Det känns jättekul. Det är ett stort förtroende som visas oss, säger Ulf Larsson, vd, SCA Forest Products.

Investeringen är den största som beslutats i Sverige just nu. Produktionen av blekt sulfatmassa vid Östrands massafabrik ska öka från nuvarande 430 tusen ton till cirka 900 tusen ton. Ombyggnaden kommer att göra Östrandsfabriken till världens största fabrik för blekt sulfatmassa.

Omedelbar byggstart

Vissa stora förinvesteringar är sedan tidigare gjorda i mesaugn och sodapanna, men trots det rör det sig om ett mycket stort projekt. Ett 40-tal personer har arbetat med en förstudie under ett drygt år och arbetet startar omedelbart. Östrandsfabriken har drygt 300 anställda men några personalökningar kommer inte att ske.

– En processindustri blir inte mer personalkrävande för att man installerar större kokare, däremot kommer det att krävas mer personal i försörjningsleden. Det blir ett större behov av ved och transporter, säger Ingela Ekebro till SVT Västernorrland.

Hon blir projektdirektör och ytterst ansvarig för den logistiska utmaning som utbyggnaden innebär. Under projekttiden kommer 1 500 installatörer och byggjobbare att vistas på området.

Inga fler jobb

Ulf Larsson är vd för SCA Forest Products. Han är mycket nöjd efter investeringsbeslutet som säkrar Östrandsfabriken för lång tid framåt.

SCA är Europas största privata skogsägare med 2,6 miljoner hektar i de fyra nordligaste länen. Virkesförsörjningen kommer att ske från egna skogar men genom inköp från andra skogsägare i norra Skandinavien. Strategiskt är Östrandsutbyggnaden en del i företagets långsiktiga arbete att dra nytta av sitt stora skogsinnehav.

– Också för skogsägarna i regionen är det viktigt, det höjer värdet på skogen, säger Ulf Larsson.

Långsiktigt arbete

Ett stort team har arbetat med projektet under lång tid, men beslutet har omgärdats av försiktighet eftersom en investering av den här omfattningen påverkar börsen. Någon oro för att den nya SCA styrelsen skulle ändra inriktiningen har han inte känt.

– SCA arbetar långsiktigt, konstaterar han.

Men det blir organisatoriska förändringar i bolaget. SCA har beslutat att påbörja en uppdelning av koncernen i två divisioner, en Hygiendivision och en Skogsdivision och att öka kapaciteten för massaproduktion.

Skogsindustridivisionen kommer att innehålla samtliga skogsindustriella verksamheter samt all skogsmark som idag ägs av SCA, skriver SCA i ett pressmeddelande där man också konstaterar att det finns betydande synergier mellan skogsindustrin och skogsmarksägandet.

85 procent av koncernens omsättning kommer idag från hygienverksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.