SCAs pelletsfabrik BioNorr har slarvat med provtagningen och polisanmäls nu. Foto: SVT

SCA polisanmäls för misstänkt miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

SCA Energy i Härnösand har polisanmälts av länsstyrelsen i Västernorrland. Orsaken är att bolaget inte anses följa de krav på kontinuerlig provtagning av utsläppen från fabriken.

Polisanmälan gäller brister i kontroll av dagvattnet som lämnar fabriken. Enligt miljötillståndet får halten av olja inte överstiga 5 milligram per liter men enligt länsstyrelsen har det inte kontrollerats från SCAs sida.

Enligt polisanmälan genomfördes inga provtagningar 2017 eller 2018. Vid en tillsyn av verksamheten i november 2019 fick länsstyrelsen beskedet att SCA fortsatt låg efter med provtagningen och att man tagit in extern hjälp. Någon närmare förklaring har inte getts.

Länsstyrelsen konstaterar nu att bolaget brutit mot bestämmelserna och att det inte går att utesluta utsläpp som överskrider gränsvärdet.

SCA medger att det blivit fel. Enligt bolagets informationsdirektör beror det på nya miljökrav på verksamheten som infördes 2017 och som man inte levt upp till.

– Men kort sagt har vi gjort fel och får ta konsekvenserna av det, säger Lyngfelt.

Bolaget håller just nu på att projektera ett nytt dagvattensystem för pelletsfabriken som enligt SCA ska minimera riskerna för liknande misstag i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.