Foto: Ylva Holmgren

Nya SCA krattar manegen för mer vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftutbyggnaden ska fortsätta. Nya SCA inbjuder investerare att fortsätta utbyggnaden av vindkraft på SCA-mark i Västernorrland och Jämtland.

Under de senaste åren har det byggts vindkraft på SCA-mark som motsvarar stor-Stockholms behov av elenergi och satsningen på vindkraft kommer att fortsätta. Det nya SCA välkomnar mer vindkraft:

– Vi ser gärna att den vindkraft som byggs framgent byggs på SCA-mark. Vi kommer att erbjuda investerare att få en fortsatt fin utveckling på vindkraftsidan, säger SCAs koncernchef Ulf Larsson.

Skogen framför allt

Strategin är tydlig. I veckan delades det gamla SCA upp i två delar till följd av en skilsmässa som många internt kallar ”lycklig”. Hygienverksamheten har i veckan knoppats av och börsintroducerats för sig i det nya bolaget Essity och av det gamla SCA återstår sågverken, pappers och massafabrikerna och framförallt – skogen.

Och det är skogen som är grunden för allt i det nygamla SCA.

Det nya SCA med 4 000 anställda och en omsättning på 16 miljarder äger 2,6 miljoner hektar skog, främst i Västernorrland och Jämtland. Det motsvarar en yta som Belgien och det är i egenskap av Europas största privata skogsägare som SCA också ser positivt på en fortsatt vindkraftutbyggnad. SCA har nämligen något som investerare i energibranschen i allmänhet saknar. Mark.

SCA krattar manegen

Nu säger SCA att man med öppna armar välkomnar fortsatta samarbeten med investerare som vill bygga vindkraft. SCA krattar manegen, förbereder tillstånd och infrastruktur medan själva investeringen överlåts på externa investerare.

– Om det sedan blir något byggt avgörs av energipriser, certifikatspriser och annat men förutsättningarna för investorer att bygga på SCA-mark finns. Vi har bra vindlägen och tillståndsgivna projekt så förutsättningarna finns definitivt men självklart är det sedan investorerna som avgör om det är kommersiellt gångbart, säger Ulf Larsson.

Markägandet renodlas

För tio år sedan presenterade SCA och norska Statkraft ett samarbetsprojekt för att bygga vindkraftparker i skogslandet mellan Västernorrland och Jämtland. Det var Skandinaviens största projekt i sitt slag, men i våras när fyra vindkraftparker och 186 kraftverk byggts på SCA-mark och projektet i stort sett var klart meddelade SCA och Statkraft att samarbetet skulle renodlas. Statkraft blev ensam ägare till vindkraftverken medan SCA skulle renodla sin roll som markägare. SCA skulle stå för markarrendet.

Den renodlingen präglar SCA när bolaget nu blickar framåt.

Förutom samarbetet med norska Statkraft har SCA också pågående vindkraftprojekt med tyska energikoncernen E.On och norska Fred Olsen Renewables.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Västernorrland
Mer Nyheter