Se hur 360-gradersbilder tas i urskogen på Härnön. Från vänster i bild; scoutledare Johan Thelander, Elinus PerssonMattis ThelanderAlex Zetterberg Rasmus Pettersson Vik Foto: Eva Harström/SVT

Scouter fotograferar sina bästa vandringsleder

Publicerad

Med en liten kamera på ryggen går scouterna i Härnösand sin favoritled vid Smitingen. Var åttonde sekund knäpper kameran ett 360-gradersfoto. Snart går det att se hela vandringen i mobilen eller på nätet.

Scoutkåren i Härnösand har ett samarbete med Google Sverige. Det innebär att de delar med sig av sina bästa stigar för att så många som möjligt ska kunna ta del av naturen.

Vandring i urskog

– Det som är kul med den här slingan är att det är väldigt god tillgänglighet på spångarna, så att även handikappade kan ta sig fram i den här urskogsmiljön, säger scoutledare  Johan Thelander.

Tillsammans med scouter i Härnösands scoutkår har han tagit på sig att fotografera en slinga vid Smitingen på Härnön. Bilderna blir 360 grader, precis som det ser ut när man tittar i karttjänsten Google Street View.

Kan gå samma tur i mobilen

Istället för att en bil åker runt och tar bilder på gator runt om i världen, ska nu scouter gå vandringsleder, knäppa kort och lägga ut bilder på sina smultronställen.

– Då kan man gå precis samma tur som vi har gjort och följa det i datorn eller mobilen, förklarar Johan Thelander.

Samarbetet mellan scouterna och Google Sverige började 2017, men det är första gången Härnösands scouter är ute och fotograferar. Bilderna går också att se på scouttrails.com.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.