Se älgarna simma över Ångermanälven – 450 timmar live i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Varje vår i 9 000 år har hundratals älgar korsat Ångermanälven norr om Junsele. I en unik satsning av SVT kommer vi i år få följa älgarnas vandring under 450 timmars direktsändning.

En stor mängd fångstgropar i området visar att våra förfäder redan för 9 000 år sedan hade koll på att en stor mängd älgar varje vår passerar Ångermanälven på samma ställe strax norr om Junsele i Västernorrlands inland.

Det är under sin vandring på väg från vinterbete ute vid kusten till sommarbete närmare fjällen som ett par hundra älgar årligen tar sig över Ångermanälven just i Kullberg.

Den stora älgvandringen

Slow tv-premiär 15 april

”Den stora älgvandringen” heter SVT:s första egna projekt för att göra så kallad slow tv, långsam teve. Under 450 timmar får vi följa älgarnas simmande över älven, dels i direktsändning och dels i tre heltimmesprogram i Mitt i naturen.

22 obemannade kameror håller på att monteras utefter älgarnas stråk över älven och allt kommer att styras från ett kontrollrum på stranden intill. Premiären blir den 15 april och om allt går som det ska avslutas sändningen den 2 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet