Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett tiotal älgar kunde idag ha varit de första att korsa Ångermanälven. Men efter en liten show vid iskanten smet de tillbaka in i skogen igen. Foto: SVT

Tio velande älgar kunde varit först över älven – se det stora älgtåget på isen

Uppdaterad
Publicerad

Ännu har inga älgar i Kullberg simmat över Ångermanälven. Det är sent jämfört med tidigare älgvandringar som SVT bevakat. Men under söndagen var det nära att tiotalet älgar skulle våga sig ned i det iskalla vattnet.

Ett tiotal älgar samlades under förmiddagen vid den plats som SVT kallar för Södra udden, som är den plats där den är som kortast att simma över Ångermanälven i området.

Älgarna stod länge och velade precis vid branten ner mot vattnet, men plötsligt valde de att istället gå ut på isen, på väg tillbaka genom kameraområdet.

Den stora älgvandringen

”Överlyckliga över showen”

– Älgchatten var på helspänn jättelänge, och även om de såklart allra helst hoppades på att få se älgsim så blev de överlyckliga över den show som älgtåget bjöd på ute på isen istället, säger Nils Pejryd, interaktionsredaktör på Den stora älgvandringen.

Älgarnas tvekan beror nog på den sena våren. I fjol simmade den första älgen över älven den 28 april klockan 19:28.

Se älgarnas tvekan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet