Duvor tränas att dyka ner från himlen – lockas med en skruvdragare

Uppdaterad
Publicerad

Sällskapduvorna stiger högre och högre upp i himlen. Två bröder i Sundsvall tränar på att få dem att dyka så fort som möjligt ner från skyn. Till sin hjälp har de en flagga och en specialbyggd skruvdragare.

Veysi Gunes och hans bror Ugur har ett duvslag med 100 duvor, både brevduvor och sällskapsduvor. Tillsammans tränar de varje dag sällskapsduvornas ungar, så att de ska lära sig att dyka på kommando. Och det finns bara ett sätt att göra det på.

– Träning, träning, träning. Första dagen får de flyga ett varv, sedan två, tre, fyra varv. Sedan helt plötsligt är de uppe bland molnen. Men för att lära dem att komma måste vi ha fullärda vuxna, som ungarna följer efter, säger Veysi Gunes.

Ett rullande duvslag

De har en specialbyggd buss, så att de kan åka med duvorna ner till kajen. Vid vattnet finns en stor, öppen yta, där de kan träna ungarna att dyka på kommando.

– Det viktiga är inte färgen eller hur stora de är. Det betyder ingenting. Det är sättet hur de kommer på som är det viktiga, förklarar Veysi Gunes.

Kallas för Adanaduva

Intresset för duvor har bröderna med sig från hemlandet Turkiet. Där kallas den här sällskapsduvan för Adanaduva.

– När man lärt känna duvorna, då älskar man dem hela livet, säger Veysi Gunes.

Se i klippet ovan hur bröderna tränar sina duvor att flyga och dyka med hjälp av en specialbyggd skruvdragare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.