Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se skillnaden i storlek mellan Nackstafjället 2018 och i år i videon. Foto: Anna Beijron/SVT

Se hur Nackstafjället i Sundsvall ser ut idag – efter en ”normal vinter”

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan blev Sundsvall känt för ett tredje berg, Nackstafjället. SVT har besökt den stora snötippen och i klippet ser du hur det ser ut på platsen nu i mars.

– Det är lite skillnad i år jämfört med 2018, säger Göran Gustafsson, vägingenjör på Sundsvalls kommun, när han visar oss runt på den stora snöhögen med utsikt över Sundsvall.

Gatans snö

Snöberget, Nackstafjället eller rätt och slätt Sveriges största snöhög, har det kallats. Platsen där kommunen dumpar den snö som plogats bort från gator och torg.

Göran Gustafsson är nöjd med satsningen på Nackstatippen Foto: Anna Beijron SVT

– Det är gatans snö, det vi kör bort från trottoarer.

Kör fortfarande snö

De stora snömängderna vintern 2018 skapade en enorm snöhög som tillfälligt förändrade stadsbilden i Sundsvall. Ett tredje ”berg”.

I år har snömängderna varit mer beskedliga.

– Vi har några snölass kvar, den är fin när den är vit men nu när den är kolsvart är den inte vacker att titta på, säger Göran Gustafsson om årets snöhög.

Nöjd med lösningen

Snötippen har funnits sedan 2015. Den kostade fem miljoner kronor att bygga. Välinvesterade pengar menar kommunen.

– Vi pratar om att vi har tjänat igen den här tippen eftersom vi inte behöver ha maskiner på så många ställen. Det har varit lyckat.

I klippet kan du se hur det såg ut 2018 och hur det ser ut idag.

SÅ RENAS SNÖN

Nedanför snötippen finns sedimenteringsdammar där skadliga partiklar och tungmetaller sjunker till botten för att sedan samlas upp.

Andra anhalten är en stor oljeavskiljare där olja från snöresterna flyter upp till ytan och tas om hand.

Sista anhalten är infiltrationsbäddar där vattnet filtreras genom olika jordlager och biokemiska processer bryter ner det skadliga i vattnet. För att infiltrationsanläggningen skall fungera krävs rätt marktyper, ingen lera och inte för grov jord.

källa: Sundsvalls kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.