I lugn ro spatserade den lilla björnungen omkring vid vägkanten, åt gräs och blommor och bekymrade sig inte nämnvärt över Lena Svenssons närvaro. – Det var en fantastisk paus, berättar hon om det ulliga och gulliga björnmötet. Foto: Lena Svensson

Se Lenas möte med björnungen: ”Bland det finaste jag varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

Björnmöten brukar kunna vara förenade med chock och den berömda björnfrossan. Men för Lena Svensson i Ramsele var det snarare en sötchock det handlade om när en liten björnunge traskade omkring vid vägkanten i lördags.

Se hennes bilder här.

– Den var helt orädd. Den åt gräs och blommor och bekymrade sig inte mycket över mig, berättar Lena som satt stilla i bilen med nedvevad sidoruta och tittade på björnungen i en timme.

– Det var en helt fantastisk paus. Det var bland det finaste jag sett.

Brunsttid

Förmodligen fanns björnmamman i närheten. Men eftersom det är brunsttid så kan mamman tillfälligt ha lämnat ungarna för att inte någon parningssugen hane ska få korn på dem. Hon försöker då helt enkelt att avleda honom och hans uppmärksamhet från ungarna.

– I värsta fall kan han döda dem annars, säger Lena Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.