Se när lodjuret strosar förbi på gräsmattan

Publicerad

Katten vilket ovanligt besök Hannes och Marianne Westerström fick till sin stuga i Docksta: ett lodjur.
Marianne hade också sinnesnärvaro nog att ta upp mobilen och filma.
– Det här kommer man aldrig att få se igen, säger hon.

Hannes och Marianne Westerström från Domsjö i Örnsköldsvik har en sommarstuga i Sjölandsviken söder om Docksta. Döm om deras förvåning när ett lodjur till synes helt obekymrat tassade förbi utanför stugan vid 19-tiden i fredags.

Hann filma

– Vi satt och fikade ett sällskap på altanen när jag tittade ut, och sa ”Herregud, där står ett lodjur”. Vi blev väldigt förvånade men jag tog snabbt fram mobilen och började filma, säger Marianne.

På kanske tio meters håll kunde de inifrån altanen se den stora katten lufsa förbi på gräsmattan, för att stanna till några gånger och sedan försvinna upp i skogen.

– Jag hade aldrig sett ett lodjur förut och kommer nog inte att göra det igen, vi hade verkligen tur, säger Marianne Westerström.

Jagar på natten

Att få se ett lodjur är få förunnat, inte minst i dagsljus. Lodjuret är ett skyggt, nattaktivt kattdjur som jagar ensamt och trivs i bergig skogsterräng. Det är fridlyst men jagas vissa år för att minska angrepp på tamdjur och renar. I våras beslutade länsstyrelsen om jakt på tio djur i Västernorrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer