Varning för höga temperaturer de närmaste dygnen enligt SMHI. Foto: SVT / arkiv

Se upp med solen i helgen – ozonskiktet rekordtunt

Publicerad

Ozonskiktet blir rekordtunt över hela norra Sverige i helgen enligt SMHI som rekommenderar att man ser upp med solen och använder solskydd på utsatta platser där snön reflekterar solen.

Det är det ozonhål som ligger över Arktis vintertid som nu brett ut sig och påverkar norra Sverige och även Västernorrland. Även om det inte är ett reglelrätt ozonhål över våra trakter innebär det att situationen är ovanllig.

– Det kommer att vara ett betydligt tunnare ozonskikt än normalt för årstiden, säger Thomas Carlund, som är meteorolog på SMHI.

Tunnast på söndag

Prognoserna tyder på att det blir tunnast på söndag men redan under lördagen kan det finnas anledning att se upp med solen.

– Solen kan bli lika stark som på sommaren om man till exempel är ute på en is eller ett snöfält i fjällen. Då kan det finnas anledning att skydda sig, säger Thomas Carlund.

Bättre till veckan

Är det mulet väder är däremot strålningen inte problematisk och även om det blir låga ozonvärden i atmosfären även under måndagen kommer situationen att bli bättre till veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.