Foto: SVT

Risk för segdragen strid om Långseletvätt

Uppdaterad
Publicerad

Långseletvätten ser ut att bli en valfråga i regionen. I ett utspel säger nu moderaterna i Västernorrland att det finns risk för en segdragen rättstvist om regionens tvätt.

SVT Västernorrland har tidigare berättat om anbudsstriden som i april slutade med att Berendsens tvätteri i Ockelbo vann anbudet att ta hand om regionens tvätt. Berendsens anbud var 30 procent lägre i pris än budet från Textilia.

Segdragen tvist i rätten

För Långseletvätten innebar det ett dråpslag. I ett slag försvann 40 procent av verksamheten, men det innebar också startpunkten för en juridisk process som nu befinner sig i förvaltningsrätten. Oppositionsrådet i regionen, Per Wahlberg (M), är orolig för att det kan bli en utdragen tvist likt regionens Bravidaupphandling av teknisk förvaltning 2010 som slutade i skiljedom.

Textilia

– Vad har vi för garantier att det inte blir likadant den här gången? Jag tycker det är problematiskt att bara gå på billigaste pris vid upphandlingen och jag tycker att politiken borde ha varit mer delaktig i processen. Det är olyckligt att Långseletvätten inte fick uppdraget för det går inte att komma i från att Långseletvätten också är en viktig arbetsgivare i regionen, säger Wahlberg.

Textilia har överklagat

Anbudstvisten ska nu avgöras av Förvaltningsrätten i Härnösand och Textilia hävdar att Region Västernorrland gjorde ett formellt fel när man antog det billigaste anbudet från Berendsen och deras tvätteri i Ockelbo.

Förvaltningsrätten ska nu avgöra om det var rätt eller fel att anta Berendsens anbud. Textilia menar att regionen gjorde fel eftersom Berendsens anbud inte var fullständigt utan fick kompletteras i efterhand. Det som enligt Textilia saknades var en produktinformation som regionen krävt skulle finnas i anbudet, men som regionens upphandlingsenhet bad Berendsen att skicka in i efterhand.

Exklusiv rätt

Enligt Textilia innebar det att Berendsen fick en exklusiv rätt att justera sitt anbud i efterhand på ett sätt som inte borde ha tillåtits.

Vid förvaltningsrätten i Härnösand sväller nu pärmen med skriftväxling mellan inblandade parter. Regionen har svarat på Textilias överklagan och hävdar för sin del att inget fel begåtts.

Långseletvätten grundades 1949 och har cirka 100 anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Textilia

Mer i ämnet