Älgarna börjar sin simning över Ångermanälven i april.

Simmande älgar – slow tv-projekt på SVT

Uppdaterad
Publicerad

Sedan urminnes tider har älgar vandrat och simmat på samma plats över Ångermanälven. Nu ska det dokumenteras av Mitt i Naturen genom ett ”slow tv”-projekt. Man kommer att kunna följa älgarna dag och natt i hopp om att få en skymt av simmande älgar.

Mitt i Naturen och NRK hade ett projekt med slow tv – ”långsam-tv” – med fåglar för några år sedan, och det väckte idén att göra något liknande i SVT för att sändas på SVT Play.

– Människor engagerade sig och vi såg att det fanns ett intresse och folk tyckte att det var spännande. Då började vi fundera på vad SVT:s första slow tv-produktion skulle kunna bestå av, säger Johan Erhag, projektledare på SVT.

Älgbonanza

Sändningen kommer att visas på SVT Play dygnet runt från det att älgarna börjar sin vandring. Dessutom kommer det att bli tre timslånga program producerade med en studio, med älgvandringen som bakgrund.

– Det blir ett älgbonanza av Mitt i naturen och slow tv-projektet. Det kommer finnas en liten älgklocka i bild som tickar på hur många som har simmat över och tittarna får skicka in sina egna filmer och bilder av älgar som simmar från hela landet, säger Johan Erhag.

När har man störst chans att kunna få se några älgar?

– Som vi har sett så under hela den ljusa tiden på dagen egentligen. När vi var där och rekade förra året så klev det i tre älgar mitt på dagen och åtta till lite senare, berättar Johan Erhag.

Stort intresse

– Det finns en spänning med det här att ha på SVT Play i bakgrunden på skrivbordet eller hemma och vänta på att kanske få se tre älgar eller fyrtioåtta älgar i kö som försöker att ta sig över Ångermanälven. Det är många som kommer att ha det på i bakgrunden på datorn eller vid sidan om, tror Johan Erhag.

Sändningsstart

Femton fjärrstyrda kameror och två bemannade kommer att bevaka älgarna och allt som utspelar sig runtomkring platsen vid Ångermanälven. Förutom sändningen i SVT Play dygnet runt, kommer Mitt i naturen att sända entimmesprogrammen om älgvandringen tre torsdagar i rad med start 18 april 2019.

Älgen är världens största hjortdjur och Europas största landdjur. Bara i Sverige finns det 300 000 – 400 000 individer.

Trots det stora antalet älgar så är möten mellan älg och människa sällsynta. Detta eftersom älgens hörsel och luktsinne normalt upptäcker människan på lång väg, och älgen tar därmed till flykten.

I flera tusen år har älgarna gått på samma stigar, längs samma vattendrag och höjdryggar. Älgarna är konservativa och beter sig på samma sätt idag som de gjorde för 6 000 år sedan. Detta vet man tack vare de fornlämningar som stenåldersmänniskorna efterlämnat i form av både hällristningar och fångstgropar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.