Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ylva Holmgren/SVT

Självkörande buss i köpcentrum utanför Sundsvall – häng med på en tur!

Uppdaterad
Publicerad

SVT hängde med på en provtur i den självkörande minibussen i Birsta. I dagsläget finns en säkerhetsförare med på bussen men tanken är att det så småningom inte ska behövas.

Med hjälp av laserstrålar och sensorer känner bussen av sin omgivning och kan på så sätt undvika hinder. Skulle något stå i vägen så stannar bussen. Den känner även av övergångställ och om det är någon människa som ska passera.

  – Tanken är att man ska kunna lämna bilen och ta sig runt i handelscentrumet med hjälp av bussen, som stannar vid olika hållplatser nära butikerna, säger Carlotta Hellhoff förbundsdirektör på Kollektivtrafikmyndigheten, Din tur.

Busskort

Priset för åkturen är inte bestämt än men det kommer att kosta.

  – Det är klart att det är en service som kommer att ingå i befintligt reskort men under testtiden är det gratis, säger Charlotta Hellhoff.

Redan i bruk

Det finns idag runt ett 20-tal bussar i landet som ingår i olika tester och piloter.

  – Nobina har kört i SLs kollektivtrafik i fyra år i Barkaby utanför Stockholm, så där kör vi varje dag och det har funkat jättebra, säger Jens Lindström, head of technology, på Nobina.

Bussen är programmerad att göra en rutt från Birsta city till Coop och i morgon fredag och lördag kommer allmänheten att kunna provåka mellan 10.00 – 17.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.