Foto: Tore Meek, TT

Sjuksköterska stal mediciner och körde rattfull

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har dragit in legitimationen för en 50-årig sjuksköterska i Sundsvall.

Det var Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som gjorde en anmälan till nämnden om att sjuksköterskan misskötte sitt arbete.

IVO:s utredning visar att sjuksköterskan under de senaste sju åren dömts två gånger för grovt rattfylleri. Dessutom för olovlig körning, grov stöld och narkotikabrott. Stölden bestod i att sjuksköterskan stal narkotikaklassad medicin på Sundsvalls sjukhus.

Stal i Norge

2016 drog Statens helsetilsyn i Norge in sköterskans legitimation efter denne kommit till arbetsplatsen berusad och flera av patienterna blivit av med sina narkotikaklassade mediciner.

Allvarligt missbruk

I sitt arbete som hyrsköterska har mannen sedan fått flera anmärkningar om sin hantering av narkotikaklassade mediciner. Mannen själv menar att han haft en tendens att ta till alkohol när han har personliga problem men menar att han inte har alkohol eller narkotikaproblem.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd menar att det är klarlagt att sköterskan har ett allvarligt missbruk och inte synes ha för avsikt att komma tillrätta med detta. Hans legitimation dras därför in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.