Foto: Fredrik Sandberg, TT

SOS Alarm sparkade självmordsbenägen – sjukskrev sig för sent

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Unionen stämmer nu SOS Alarm i Arbetsdomstolen efter att företaget sparkat en anställd med psykiska problem.

I Unionens anmälan mot företaget framgår att deras medlem arbetat i två år på SOS Alarm i Sundsvall när han drabbades av psykiska problem.

Svår ångest

Mannen påtalade för arbetsgivaren att han mådde dåligt men upplevde det som att han inte togs på allvar. I början av 2018 sökte han vård och sjukskrevs av läkare. Han ska enligt Unionen ha drabbats av ångest inför att svara på SOS-samtal, medan andra arbetsuppgifter fungerade bra.

Företaget ska då ha svarat med att ta bort alla andra arbetsuppgifter under hans rehabilitering.

Hade självmordstankar 

Hans behandlande läkare kontaktade då SOS Alarm och informerade om att mannen led av depression, ångest och att han brottades med självmordstankar. Han hade även skadat sig själv.

Företaget svarade med att kräva sjukintyg första dagen vid all sjukfrånvaro. Detta trots att mannen var deltidssjukskriven.

Sjukskrev sig för sent

Konflikten med arbetsgivaren ledde enligt Unionen till att mannens sjukdomstillstånd förvärrades och sjukfrånvaron ökade. Nu meddelade företaget att mannen vid ett flertal tillfällen sjukskrivit sig ”för sent” och gav honom en erinran.

Dagen efter sjukanmälde sig mannen 06:30 när han började arbeta klockan 07:00. SOS Alarm menade att detta var saklig grund för uppsägning och avslutade hans anställning.

Kräver ersättning

Fackförbundet menar att uppsägningen saknar skälig grund och skriver: ”Att en person med psykisk ohälsa och panikångest sjukanmäler sig med kort varsel är dock inte att betrakta som uttryck för misskötsamhet utan är istället uttryck för sjukdomsbilden som sådan”.

De kräver nu att deras medlem ersätts ekonomiskt av SOS Alarm.

SVT Västernorrland har, utan framgång, sökt företrädare för SOS Alarm i Sundsvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.