Foto: Stina Stjernkvist / TT

Sjukvården är hårt belastad – Ivo genomför tillsyn av Västernorrlands akutsjukhus

Uppdaterad
Publicerad

I slutet på januari inledde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en nationell tillsyn av sjukhusvården i Sverige. Den bakomliggande orsaken är en sammantagen bild av sjukhusvården i Sverige som hårt belastad med ökade patientrisker.

Ivo skriver på deras hemsida om den nationella tillsynen:

”För att säkerställa tryggheten för patienter och att vården som bedrivs är säker, har god kvalitet och bedrivs i enlighet med lagar och andra föreskrifter inleds nu en tillsyn av sjukhusvården i Sverige”

Har begärt in uppgifter

Som ett första steg av tillsynen har IVO begärt in uppgifter från samtliga regioner.

Bland annat vill Ivo ha in uppgifter om regionerna behov av disponibla vårdplatser, redovisning av vårdplatser och deras tillgång till vårdpersonal.

Senast fredag 18 februari ska regionerna ha lämnat svar till IVO.

Frågeställningarna som gått ut till regionerna:

  • En befintlig behovsanalys och redovisning av regionens behov av disponibla vårdplatser inom den somatiska respektive psykiatriska specialistsjukvården på kort och lång sikt, dvs aktuellt nuläge men också över kommande femårsperiod.  
  • En redovisning av regionens behov av och tillgången till vårdpersonal inom respektive yrkeskategori inklusive specialistbehov inom den somatiska och psykiatriska specialistsjukvården på kort och lång sikt, dvs aktuellt nuläge men också över kommande femårsperiod kopplat till vårdgivarens bedömning av behovet av vårdplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.