Skadechef Christoffer Jonsson väntar sig att fler skadeanmälningar kommer in den närmaste tiden. Foto: SVT

Skador för miljoner efter ovädret

Uppdaterad
Publicerad

Tak som har gett vika, hela industrifastigheter som rasat samman. Skadeanmälningarna har börjat komma in till försäkringsbolagen.

Det är just taken som är de stora problemet säger Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar i Västernorrland.

Hans försäkringsbolag hade fått in 13 ärenden under torsdagen, det låter inte så mycket, men det beror knappast på att det inte inträffat några skador.

Snöoväder över Västernorrland

Svåröverblickbara

– Man kan jämföra med stormskadorna, de kommer plötsligt och är svåröverblickbara. Erfarenheten är att skadeanmälningarna kommer eftersom folk upptäcker dem.

Vilken skyldighet har fastighetsägaren att hålla undan snön?

– Man ska vara försiktig med att generalisera, men man har skyldighet att i den mån man kan, se till att skador undviks. Men det är delikat när man får så mycket snö på så kort tid. Och det är skillnad mellan fastighetsägare (juridiska personer) och villaägare (privatpersoner). Det ställs högre krav på fastighetsägarna, säger Christoffer Jonsson.

SKador på sikt

Han varnar för de skador som kan komma på sikt, beroende på snö som lagt sig upp emot husväggarna. Den bör skottas bort för att undvika fukt och vattenskador när snön börjar smälta.

– Det är ju en hel del vinter kvar, så vi har tid på oss att ta bort den.

Hur mycket kostar ovädret för försäkringsbolaget?

– Det är inte alls i storleken som stormarna, Dagmar och Ivar, men det kommer att kosta ett antal miljoner, säger Christoffer Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet