Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Eriksson bjöd deltagarna vid onsdagens presskonferens på ett smaktest av det nya vattnet. Smakar det någon skillnad mot tidigare? Hör Gert Mattebo, seniorrådgivare för Miva berätta. Foto: SVT/Anna Quayle

Skål! – Nu kommer Örnsköldsviksbornas nya kranvatten

Publicerad

Den största satsningen på 50 år – så beskrivs det nya vattenverket som invigdes under onsdagen. Kranvattnet från verket kommer att flöda både till Örnsköldsviks central ort och Sidensjö.

– Det här är jättebra för stan, säger Gert Mattebo, seniorrådgivare, Miva.

Det är inte bara friskt kranvatten som det nya vattenverket kommer att innebära. Tack vare två olika vattentäkter kommer vattenverket vara säkrat vid oförutsedda händelser.

– Om den ena vattentäkten skulle slås ut, så kan vi koppla över till den andra. Vi har en betydligt ökad kapacitet på det nya verket, säger Gert Mattebo.

Vattenverket med tillhörande överföringsledningar, genomförd av det kommunalägda bolaget Miljö och Vatten i Örnsköldsvik, har kostat cirka 200 miljoner kronor och är menat att säkra försörjningen av dricksvattnet långsiktigt för Ö-viksborna. Verket kommer att starta i etapper och beräknas ge färskt vatten dygnet runt i början av 2023.

Hur smakar egentligen det nya vattnet? Starta klippet och hör svaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.