Här i västra Saltvik, vid E-4:an utanför Härnösand, ska Skatteverket bygga sina nya lokaler. På bilden syns Martin Wagenius, Skatteverket och kommunalrådet Andreas Sjölander (S). Foto: Eva Harström/SVT

Skatteverket får bygga nytt på Saltviks industriområde

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket väljer Härnösand som placering av sitt nya centralarkiv för att där finns rätt kompetes och ett bra markerbjudande, menar Martin Wagenius, chef för Dokumentenheten på Skatteverket.

Exakt hur många jobb som kommer att skapas när Skatteverket flyttar sin arkivverksamhet till Härnösand går inte att säga, men det rör sig om mellan 20 och 30 arbetstillfällen.

Det bekräftade Martin Wagenius chef för Skatteverket när han besökte Härnösand på onsdagen.

Bland flera förslag från orter i kommuner i norra Sverige nappade Skatteverket på Härnösands kommuns förslag.

– Det för att de hade det klart bästa erbjudandet. Här finns färdig, detaljplanerad mark och även kultur, tradition och kompetens inom arkivområdet, säger Martin Wagenius, chef för Dokumentenheten på Skatteverket.

”Arkivlänet Västernorrland”

Erbjudandet består av ett markanvisningsavtal, som ger Skatteverket ett år på sig att utreda förutsättningarna för ett bygge på Saltviks industriområde. Skatteverket har behov av en 3 000-4 000 kvadratmeter stor byggnad för sitt arkiv.

Kommunalrådet Andreas Sjölander (S) är självklart nöjd.

– Det innebär inte bara nya arbetstillfällen utan befäster Härnösands status som huvudstad i arkivlänet Västenorrland, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.