Posta norrländska fästingar till SVAs forskare Foto: SVT

Forskare: Skicka fästingar med posten till oss

Uppdaterad
Publicerad

Statens veterinärmedicinska anstalt vill ha hjälp med att kartlägga hur den fruktade sommarplågan brer ut sig allt längre norrut. Fästingarnas utbredning påverkas av klimatförändringarna.

Brukar du mosa sönder de fästingar du hittar på hunden eller katten? Nu vill Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) istället att du skickar in sommarplågan med post till deras forskare.

– Gärna så långt norrut i landet som det går att hitta fästingar, säger Ann Albihn, forskare på SVA.

Norrländska fästingar

Det är enbart fästingar norr om Dalälven man är intresserad av, orsaken är att fästingarnas utbredning påverkas av klimatförändringen och den går fortare i norr än i övriga världen enligt SVA.

– Fästingen får gärna ha suttit på antingen djur eller människor, de kommer att artbestämmas och analyseras för att se om de bär på smittor skriver SVA på sin hemsida.

Kända smittbärare

Enligt SVA finns det många olika blodsugande fästingarter som kan överföra infektioner till människor, djur och fåglar. Några kända sjukdomar är borrelia och hjärnhinneinflammation.

– Den nordliga utbredningen av den vanliga fästingen ökar och förväntas öka i norden säger Ann Albihn.

Skicka med posten

Insamlingen är en del av ett större projekt (CLINF) att undersöka klimatförändringens effekt på den geografiska spridningen för infektionssjukdomar i norden och Ryssland. Forskarna vill att fästingen skickas via post i en väl försluten förpackning och den kan vara endera levande eller död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.