Skogen är som grisen Särimner

Uppdaterad
Publicerad

Skogen den är som grisen Särimner i den fornnordiska mytologin. Den skall räcka till allt. Bräder, papper och uppvärmning. Och nu också till att driva fordonsparken. Och visst finns det mer att ta ut, anser en energiprofessor i Östersund.

– Sannolikt kan vi fördubbla användningen av bioenergi i Sverige, säger Leif Gustavsson, professor i ekoteknik på Mittuniversitetet i Östersund.

En enorm ökning. Den motsvarar samtliga kärnkraftsverk i Sverige två gånger om nästan. Helst borde man elda upp skogen anser Gustavsson. Effektiva anläggningar där man tillverkar fjärrvärme och elektricitet samtidigt alltså. Men nu finns förstås det där behovet av att ersätta bensinen med något också.

Gammal hederlig jäsning, etanol alltså, tror Gustavsson inte på. Nej det finns mycket bättre metoder. Det handlar om att göra fordonsbränsle och pappersmassa samtidigt.

– Lovande teknik är svartlutsförgasning som provas i Piteå. Där kan man få en hög verkningsgrad vid framställning av biodrivmedel säger Leif Gustavsson.

Det man får ut vid förgasning av svartlut är metanol, träsprit och dimetyleter. Att tillverka metanol är betydligt effektivare än att tillverka etanol, anser Gustavsson. Dimetyleter kan användas i dieselmotorer. Därmed skulle en stor del av landets lastbilar kunna köras miljövänligt.

Etanolen i Sveg och Örnsköldsvik då? Jo det är utmärkt att det forskas, säger han. Och den kan nog komma till användning den också. Som råvara.

– Man skulle kunna tänka sig att man framställer plastliknande produkter avslutar Leif Gustavsson.

Särimner

Särimner, fornvästnordiska Sæhrímnir en galt som enligt nordisk mytologi födde einhärjarna i Valhall. Särimner slaktades varje dag och blev uppäten för att morgonen efter återuppstå hel och levande, redo att åter bli slaktad. Villkoret var att alla ben skulle samlas ihop, efter förtäringen, inte något fick saknas.

Kopplad till julskinkan som serveras på julbordet.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.