Foto: Fredrik Persson/TT

Skogsägarna: ”Vi har väntat på det här”

Publicerad

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning för att stärka äganderätten till skogen och även den biologiska mångfalden.

Det privata ägandet inom skogsbruket ger en mångfald som inte finns någon annanstans menar Arvid Callans, VD för Callans Trä som är en av länets största skogsägare. Men att det skulle behövas någon stärkt äganderätt ställer han sig tveksam till.

– När Sverige steg in i EU så skrevs grundlagen om för att stärka grundlagsskyddet och äganderätten – det betyder att vi har ett av EU:s starkaste skydd av äganderätten i grundlagen. Den nya utredningen kommer bara att komma fram till att grundlagsskyddet är tillräckligt, säger Callans.

Han anser dock att det är bra att man belyser och får ett fokus på frågan.

Vill hitta en balans

En annan av länets större skogsägare är SCA. Kommunikationsdirektör Björn Lyngfelt välkomnar utredningen.

– Den här utredningen har vi väntat på för det var ett tydligt krav i januariavtalet. Det är jättebra, just för att det har varit konflikt kring flera frågor som har rört hur man ska sköta skogen, säger Lyngfelt.

Lyngfelt menar att de olika politiska partierna lagt tonvikten på olika frågor inom skogsbruket och han tror att utredningen kan hitta en balans.

– Utredningen behövs just för att vi inte har en bra legal grund för att hitta en balans mellan intressen som naturskydd, äganderätt och virkesproduktion för ett bättre klimat. Det förekommer att skogsägare får omfattande restriktioner i sitt skogsbruk utan ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.