Det brann på ett 200 gånger 500 meter stort område på Högbrännaberget väster om Trehörningsjö på måndagen. Foto: Räddningstjänsten

Skogsbrand utanför Trehörningsjö

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har ryckt ut på en skogsbrand efter ett larm om en tydlig rökpelare från Högbrännaberget utanför Trehörningsjö.

– Det har brunnit på ett område som är cirka 200 gånger 500 meter stort, berättar Patrik Thunberg, inre befäl i Örnsköldsvik.

Larmet kom cirka 12.30 och första styrkan var framme så att det kunde se röken strax före klockan 13 på måndagen.

Styrkorna från Trehörningsjö och Björna var först på plats. Till sin hjälp hade de en tankbil från Örnsköldsvik, men på grund av den oländiga terrängen var det svårt att nå fram till branden och en helikopter kallades in från Östersund.

Foto: SVT

– Det har brunnit på ett område som är cirka 200 gånger 500 meter stort säger Patrik Thunberg, inre befäl.

Branden spred sig snabbt, men tack vare helikoptern så har man nu branden ”hyfsat under kontroll”, som Thunberg uttrycker det.

– Men de kommer att vara kvar hela natten för att kontrollera att det inte börjar brinna igen, säger han.

Under kontroll

På tisdagsmorgonen var branden under kontroll. Inre befäl vid räddningstjänsten berättar att de vattenbombat branden med hjälp av helikopter fram till klockan halv två på natten. Branden är nu inringad och sex brandmän arbetar på platsen för att hålla branden under kontroll.

Man räknar med att lämna över till markägaren under kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.