Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En skola i Köpmanholmen söder om Örnsköldsvik började under natten mot fredagen att brinna. Polisen misstänker att branden är anlagd. Hör SVT:s reporter Anna Quayle och räddningstjänsten på plats. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Skolbrand i Örnsköldsvik – misstänks vara anlagd

Uppdaterad
Publicerad

Köpmanholmensskolan i Örnsköldsvik började brinna under natten mot fredagen. En del av skolan är totalförstörd och polisen misstänker att branden är anlagd.

– Förskoledelen är totalskadad. Sedan är det en mellanstadiedel som är rökskadad där det inte kan vara någon verksamhet i dag, säger Håkan Wiberg, inre befäl på Räddningstjänsten.

Larmet kom till Räddningstjänsten klockan 01.58 under natten mot fredagen. Det hade då börjat brinna i Köpmanholmensskolan i Örnsköldsvik.

Branden hade tagit sig i den del av skolan som innehåller förskoleklass. Och enligt räddningstjänsten är förskoledelen totalförstörd samtidigt som det är rökskador i mellanstadiedelen av byggnaden. Vid 5-tiden på fredagsmorgonen var branden under kontroll men Räddningstjänsten fortsätter arbetet på plats för att förhindra att branden ska ta fart igen.

– Vi fortsätter att försöka släcka ner allt vi hittar. Vi tittar i väggar och tak och på vinden. Vi är lite oroliga för att det ska få spridning dit, säger Håkan Wiberg, inre befäl på Räddningstjänsten.

Han fortsätter:

– Vi kommer vara på plats under en väldigt lång tid.

Misstänks vara anlagd

Enligt polisen har det hittats fynd på platsen som gör att branden misstänks vara anlagd. Polisen rubricerar det som mordbrand och kommer att spärra av platsen.

– Det är ett fynd som har gjorts på platsen och sedan får vi se hur utredningen går vidare. Det kommer så klart att genomföras en teknisk undersökning på platsen, säger Johan Lindgren, RLC-befäl på polisen.

”På plats en lång tid”

Köpmanholmenskolan består av en huvudbyggnad från 1950-talet för årskurs 3-6. Förskoleklassen till och med årskurs 2 finns i en separat byggnad där det också finns elevmatsal och simhall.

Jette Pia Saaby Nenzén, rektor på Köpmanholmensskolan, har informerats av Räddningstjänsten om vad som har hänt. När SVT Nyheter talar med henne vid 05.30 på morgonen är det ännu oklart exakt hur skoldagen ska läggas upp men hon tror att det kommer lösa sig för skolbarnen.

– Jag måste informera personalen och ska skriva i våra interna system. Jag tror att vi löser det här, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder i Nätraområdet

Mer i ämnet